birou de calculator

Cand lucrezi de acasa si ai o camera care ti-a permis sa iti instalezi un birou de calculator te poti considera unul dintre norocosi. Ca si piesa de mobilier biroul este deseori asociat cu locul de munca. Insa, foarte multi dintre noi continua acasa ceea ce din terte motive nu au putut finaliza la serviciu. Distantele fizice nu mai reprezinta o bariera, iar un procent tot mai mare al populatiei isi desfasoara activitatea chiar din confortul caminului propriu. Asta, in ciuda unei mentalitati ceva mai greu de schimbat conform careia trebuie sa fii prezent la serviciu pentru a fi productiv.

 

Factorii importanti in alegerea unui birou de calculator

 

Numeroase studii atesta faptul ca un nivel ridicat de stres si presiune asociate unei nevoi de control duce la scaderea gradului de productivitate al angajatilor. Performanta este stimulata de sentimente de apreciere, de energii pozitive si de medii de lucru care inspira si incurajeaza creativitatea.

Daca esti un angajator care tine la o dezvoltare cat mai profitabila a afacerii tale, vei opta pentru crearea unui mediu de lucru lipsit de tensiuni, cu un mobilier office calitativ, armonios estetic, practic.

In incaperile special destinate amplasarii de birouri spatiul este unul generos, permite un mobilier mai amplu, incapator. Ce facem insa daca spatiul nu este atat de permisiv? Daca avem nevoie de o zona de lucru in apartament? Randurile ce urmeaza contin idei practice pentru persoanele care au la dispozitie un spatiu limitat pentru amplasarea unui birou.

 

Este important ca orice birou de calculator sa permita urmatoarele lucruri:

  • concentrarea
  • spatiu de miscare
  • organizarea
  • functionalitatea
  • confortul

Biroul trebuie sa fie un spatiu care sa te ajute sa te concentrezi.

 

Fie ca vorbim despre o camera intreaga, fie ca vorbim despre un locsor intr-un colt, un birou trebuie sa fie un spatiu retras. Deoarece aici ne vom desfasura activitatea, poate vom face calcule sau vom organiza diverse documente, biroul nu trebuie sa fie in proximitatea vreunei surse de zgomot. Avem nevoie de liniste pentru a ne putea concentra in indeplinirea sarcinilor, pentru a putea citi sau studia in voie.

 

Biroul trebuie sa permita libertatea de miscare.

 

Amplasarea unui birou nu presupune simpla achizitionare a unei mese pentru laptop si a unui scaun. Sunt cateva criterii de care e recomandat sa tinem cont in amenajarea unui birou de calculator. Pe un birou trebuie sa incapa un laptop/ calculator, o imprimanta, o lampa pentru lumina cat mai performanta, bibliorafturi pentru documentele arhivate si lista poate continua in functie de nevoile fiecaruia. Pe langa toate obiectele necesare, blatul biroului trebuie sa ne permita sa scriem relaxati, sa utilizam usor tastatura si mouse- ul. Este important sa ne putem misca in voie bratele, sa nu stam inghesuiti.

Daca nu iti permiti sa transformi o intreaga camera in birou, poti pozitiona un birou de calculator in aproape orice colt retras si liber. O alta varianta este integrarea lui in alte piese de mobilier. Acestea fiind spuse, nu trebuie sa disperi. Cu putina imaginatie se vor gasi solutiile perfecte si pentru spatiile mai putin generoase.

 

Biroul trebuie sa optimizeze organizarea documentelor.

 

In orice mediu de lucru organizarea este cea mai importanta. Un loc in care stii intotdeauna de unde sa iei ceea ce iti trebuie va influenta pozitiv calitatea muncii in sine si performantele individuale. Un birou de calculator ideal trebuie sa aiba suficiente spatii de organizare pentru diversitatea documentelor tale. Fie ca vorbim despre acte confidentiale, documente personale sau simple facturi.

 

Biroul trebuie sa fie functional.

Pe langa amplasarea lui intr-un spatiu care sa permita concentrarea, biroul trebuie sa poata fi utilizat de catre toata familia. O idee de pozitionare este balconul. Este delimitat de restul casei, usor izolat si beneficiaza de o puternica lumina naturala cu un rol foarte important. Insa, poate ocupa foarte bine un colt in sufragerie, poate fi integrat in mobila de sufragerie sau in biblioteca. Dormitorul nu este o camera recomandata pentru amenajarea unui birou de calculator. Daca decideti totusi sa asezati biroul in dormitor nu ar fi indicat sa aveti vedere spre pat. Capacitatea de concentrare poate avea de suferit.

birou de calculator

 

Biroul trebuie sa iti asigure confortul.

Scopul unui birou este sa te ajute sa fii cat mai productiv. Fara sa iti creeze confortul necesar acest lucru nu va fi posibil. Un scaun flexibil, comod, ergonomic, reglabil este necesar. Spatiul de trecere pe langa birou trebuie sa fie si el permisiv, sa asigure libertate in miscari pe ambele parti ale biroului. Blatul unui birou de calculator si latimea acestuia trebuie sa permita persoanei care il foloseste sa opereze la calculator cu lejeritate si sa adopte pozitia corecta. Un sistem de amortizare pentru inchiderea silentioasa a sertarelor si culori pastelate, linistitoare vor ajuta la sporirea capacitatii de concentrare.

Te simti inspirat? Te asteptam la StudioMob cu si mai multe idei despre cum poti amenaja un spatiu creativ care are ca element central un birou de calculator.